در این مقاله هاردور کلینیک قصد داریم که در مورد تعمیر موتور آسانسور مطالبی را بیان کنیم؛ زیرا موتور اصلی ترین قطعه ایست که در این تجهیزات به کار می رود. هرگونه آسیب به آن باعث اختلال در عملکرد آسانسور می گردد؛ زیرا در این شرایط هماهنگی بین اجزای مختلف دستگاه به هم می خورد. به دلیل پیچیدگی هایی که در موتور آسانسور وجود دارد، تعمیر آن حتما باید توسط افراد با تجربه و کاربلد انجام شود.
اهمیت تعمیر موتور آسانسور
عملکرد کل سیستم آسانسور وابسته به موتور آن است. در صورتی که این قطعه صدمه ببیند، کل تجهیزات کارایی خود را از دست می دهد. موتور آسانسور دارای انواع گیرلسی و گیربکسی می باشد. در نوع گیربکسی قطعاتی نظیر فلکه گیربکس، موتور الکتریکی، ترمز و غیره به کار رفته است. نقص در هر یک از این قطعه ها باعث مختل شدن سیستم می شود، بنابراین تعمیر موتور آسانسور اهمیت بسیار زیادی دارد.
علت خراب شدن موتور آسانسور چیست؟
به طور کلی خراب شدن موتور آسانسور به دلیل نقص در قطعات مکانیکی و یا بخش های الکتریکی ایجاد می شود. به عنوان مثال در موتور گیربکس چنانچه بلبرینگ یا بخش حلزونی صدمه ببینند، گیر بکس نیز نمی تواند وظایف خود را انجام دهد. توقف ناگهانی و ضربات شدید نیز باعث جدا شدن گیربکس از موتور شده و آن را از کار می اندازد. در ادامه بحث هر یک از انواع خرابی ها را مورد بررسی قرار می دهیم.
خرابی مکانیکی موتور گیربکس آسانسور
خرابی های مکانیکی که منجر به تعمیر موتور آسانسور می شوند، به شرح ذیل می باشد:
۱- آسیب دیدن دنده گیربکس موتور
اگر کابین به سقف یا کف چاله آسانسور برخورد کند، دنده گیربکس موتور صدمه می بیند. در این حالت هنگام حرکت کابین آسانسور، لرزش هایی ایجاد شده و صداهای ریتمیک شنیده می شود که حاکی از شکستن دنده موتور است. برای رفع مشکل لازم است که دنده موتور تعویض گردد.
۲- صدمه رسیدن به ماردون گیربکس
هنگامی که ماردون گیربکس خراب می شود، علایمی نظیر لرزش های مداوم و یا حرکات نوسانی در کابین آسانسور ایجاد می گردد. اگر از بخش فلایویل به موتور ضربه وارد شود، ماردون کج شده و در چنین شرایطی ضروری است که اقدامات لازم برای تعویض ماردون انجام گیرد.
خراب شدن ماردون در برندهای ایتالیایی آسانسور معمولا پیش نمی آید؛ زیرا در کارخانه های این کشور بهترین و مرغوب ترین متریال اولیه برای ساخت ماردون به کار برده می شود.
3- خوردگی فلکه موتور
چنانچه متوجه شدید که کابین آسانسور به هنگام حرکت می لرزد، به احتمال زیاد فلکه موتور آسیب دیده است. مهم ترین علل خوردگی فله عبارتند از:
- بی کیفیت بودن سیم بکسل
- عدم سازگاری بین سایر سیم بکسل و شیار فلکه
- جنس نامرغوب فلکه موتور
- تنظیم غیر اصولی فاصله شیارهای فلکه
- پاره شدن سیم بکسل
- یکسان نبودن کشش سیم بکسل ها در شیار
- و غیره
هر کدام از این عوامل می تواند باعث خوردگی سیم بکسل شده و در نهایت به فلکه گیربکس موتور آسیب برساند. دقت داشته باشید که در چنین مواقعی از یک کارشناسان متخصص بخواهید که تعمیر موتور آسانسور را انجام دهد.
۴- خراب شدن بلبرینگ های درون موتور
وظیفه بلبرینگ های موتور کاهش اصطکاک بین قطعات موتور است. با وارد آمدن شوک ناگهانی و یا اعمال نیروی بیش از حد امکان دارد که ساچمه های آن صدمه ببیند و بلبرینگ ها هنگام حرکت سر و صدا ایجاد کنند. با توجه به این که قیمت موتور آسانسور گران است، تعمیر یا تعویض این قطعات توسط کارشناسان فنی مقرون به صرفه است.
خرابی های الکتریکی موتور آسانسور
این گونه خرابی ها همان طور که از نامشان پیداست، مربوط به المان های الکتریکی هستند. اصولاً خرابی های الکتریکی ناشی از آسیب های اتصال بدنه، قطع شدن جریان برق در مسیر و یا اتصال کوتاه در این قطعه می باشند.
مراحل تعمیر موتور
برای تعمیر موتور آسانسور در گام اول لازم است که بازدید تخصصی از تجهیزات صورت گیرد و عیب آن توسط تکنسین تشخیص داده شود. برای اطمینان از تشخیص درست، بدنه موتور باز می شود. سپس قطعه خراب جدا شده و تعمیر می گردد.
در صورتی که شدت صدمه در حدی بوده که تعمیر امکان پذیر نباشد، قطعه معیوب تعویض می شود. در مرحله بعد کارشناسان موتور را چک می کند، تا ببیند که مشکل برطرف شده یا نه؟ پس از مطمئن شدن از عملکرد صحیح دستگاه، موتور بسته شده و آسانسور آماده بهره برداری می گردد.