جستجو کردن
Close this search box.
اشتراک گذاری

تست و عیب یابی قطعات پکیج

آشنایی با اجزای تشکیل دهنده پکیج به عنوان یک دانش فنی مطرح بوده و می‌تواند زمینه مناسبی برای تست قطعات پکیج در مرحله بعدی باشد. موردی که در رفع نقص و بهبود کارایی این سیستم گرمایشی نقش مثبتی ایفا می‌کند.

بخش‌های مختلف پکیج نیز مانند اجزای سایر ملزومات خانگی دارای طول عمر مفید بوده و پس از انقضای آن، ممکن است دچار عیوب و نواقصی گردد. نوع استفاده و نگهداری از این ملزومات و انجام سرویس دوره ای نیز از عوامل مثبت در این مورد هستند. برای شناسایی و رفع این مشکلات و پیش از آن تست قطعات، آشنایی با آنها لازم است. در این مطلب ضمن معرفی قطعات پکیج شما را با نحوه تست و ارزیابی آنها نیز آشنا می‌کنیم.

مراحل تست و عیب یابی قطعات پکیج

پکیج از محبوب ترین و پرطرفدارترین وسایل گرمایشی است که با اقبال خوبی از طرف عموم مواجه شده است. مزایایی نظیر نصب و کاربرد آسان، وجود نمایندگی های مجاز جهت سرویس و تعمیرات حرفه ای و دسترسی به قطعات در صورت لزوم از دلایل این استقبال به شمار می‌روند. در ادامه مطلب به بررسی تست قطعات مختلف پکیج دیواری می‌پردازیم.

تست و عیب یابی قطعات پکیج

عیب یابی ترموستات پکیج

یکی از مهمترین قطعات پکیج دیواری است که در فضای بسته، نقش کنترل کننده خودکار تنظیم دما را ایفا می‌کند. با رسیدن به دمای مشخص و از پیش تعیین شده، ترموستات وارد عمل شده و بصورت اتوماتیک مدار برق دستگاه را قطع می‌کند. با این کار، سیستم موقتا خاموش و تا رسیدن به دمای ۲ الی ۵ درجه پایین‌تر، در همان حالت باقی می‌ماند. تنها پس از رسیدن به این دما است که مدار مجددا وصل شده و سیستم شروع به کار می‌کند.

مبنای کار ترموستات به عامل حساس حرارتی، مانند لوله و میله با یک شیر سریع عمل کننده می‌باشد. لوله عموما از جنس مس انتخاب می‌شود و دارای ضریب بالای انبساط بالاست. میله از آلیاژی با نام اینوار و با ضریب انبساط پایین است. حرارت لوله را منبسط کرده و نتیجتا میله در آن کشیده یا تحت فشار قرار می‌گیرد. در این زمان وسیله تعبیه شده در ترموستات در اثر جمع شدن، دمای آب مصرفی را به برد گزارش می‌دهد که باعث کم شدن یا خاموشی شعله می‌شود تا دمای آب را به درجه مناسب برساند.

روش تست ترموستات

 این کار بوسیله اهم متر و با اندازه گیری دمای دو سر آن در دمای ۲۲ درجه اتاق انجام می‌شود. برای این کار بهتر است از قطعه جایگزین استفاده شود. این قطعه در پکیج دیواری تک مبدل در مسیر خروج آب گرم مصرفی و بعد از مبدل اصلی قرار دارد. در مدل دو مبدل، این قطعه بعد از مبدل صفحه ای جای می گیرد.

عیب یابی ترموستات دود

بخشی از پکیج دیواری است که در تمام مراحل کاری کنترل شده و دارای کلید ایمنی می‌باشد. در پکیج های بدون فن، این قطعه خروج دود و محصولات احتراق را کنترل می‌کند. عملکرد داخلی ترموستات دود بر اساس کنترل اتوماتیک تا رسیدن به دمای بالای ۵۲ درجه و سپس قطع مدار می‌باشد. در این زمان مدار قطع و سیستم خاموش می‌شود. این روشی برای تست و عیب یابی قطعات پکیج در بخش ترموستات دود است.

روش تست ترموستات دود

در دمای زیر ۵۲ درجه مدار را با اهم متر چک کرده و در صورت خطای باز بودن ترموستات، دود می‌دهد. محل نصب این قطعه بر روی کلاهک دود و در مسیر خروجی دود قرار دارد. در صورت معیوب بودن ترموستات دود، خطای باز بودن ترموستات دود رخ داده و پکیج هیچ حالتی ازخود نشان نمی‌دهد.

عیب یابی پمپ پکیج

از قطعات پر اهمیت در پکیج است که نقش فعالی در انتقال و تبادل مواد مصرفی در این سیستم ایفا می‌کند. در پکیج تک مبدل، پمپ فقط در مورد شوفاژ فعال است در حالی که در موارد دو مبدل، این فعالیت هم در شوفاژ و هم در آب گرم مصرفی وجود دارد.

تست و عیب یابی قطعات پکیج در بخش پمپ به این شکل انجام می‌شود. نشانه مشخص کار نکردن پمپ، ثابت ماندن دمای شوفاژ حتی در حالت روشن شدن شعله در پکیج است. در این حالت پس از چند ثانیه روشن بودن خطای ترموستات می‌دهد.

روش تست پمپ

یک مورد دیگر از تست و عیب یابی قطعات پکیج، در حالت خاموشی پکیج است. در این حالت برای تشخیص معیوب بودن پمپ، یا نرسیدن برق از برد اصلی، آن را مستقیما با یک کابل به برق وصل کرده که در صورت چرخش روتور پمپ سالم است. محل نصب این قطعه در بلوک برگشت قرار دارد.

عیب یابی منبع انبساط پکیج

به دلیل ثابت بودن آب مدار با افزایش دما شروع به زیاد شدن حجم و بالا رفتن می‌کند. بخشی از پکیج که وظیفه کنترل فشار را در این سیستم بر عهده دارد منبع انبساط نامیده می‌شود. این قطعه از دو بخش تشکیل شده است: بخشی قسمت آب مدار شوفاژ و بخش دیگر فشار هوا (N2)، شیوه عملکرد آن هم به این ترتیب است که با افزایش دما و ازدیاد حجم آب، مقدار اضافه به هوای داخل منبع انبساط فشار آورده و داخل آن می‌رود.

با پایین آمدن دما و کم شدن حجم آب، این بار هوای فشرده داخل منبع انبساط به آب داخل منبع، فشار آورده و آن را به داخل لوله‌های شوفاژ می‌فرستد تا فشار آب شوفاژ ثابت بماند.

روش تست منبع انبساط

برای تست این سیستم لازم است منبع آب مدار شوفاژ تخلیه شود سپس با فشار سنج میزان هوای آن اندازه گیری شود. عدد ۲/۲ تا ۰/۶ برای این تست صحیح قلمداد می شود. توجه داشته باشید که اگر در هنگامی که مدار شوفاژ پر از آب است از خروجی منبع انبساط بجای هوا آب خارج شود، نشان دهنده سوراخ بودن منبع انبساط است که حتما باید تعویض شود.

در زمان استفاده از رادیاتورها، افزایش دمای آب شوفاژ با بیشتر شدن فشار آب مدار همراه است و از مرز ۳ بار می‌گذرد. در این حالت از شیر اطمینان شوفاژ آب خارج می‌شود. محل نصب این قطعه معمولا در پشت شوفاژ بوده و در مدار شوفاژ قرار می‌گیرد. تست و عیب یابی قطعات پکیج در بخش منبع انبساط نیز به شکلی که بیان شد انجام می‌شود.

عیب یابی سنسور شوفاژ

سنسور شوفاژ بخشی در پکیج دیواری است که از یک مقاوت معکوس تشکیل یافته و در دمای اتاق (۲۲ درجه) مقاومت آن ۴ اهم است و با گرم شدن این مقاومت کاهش می‌یابد. دمای آب رفت مدار شوفاژ را به برد منتقل می‌کند. این کار شعله را خاموش می‌کند تا رادیاتورها به میزان دمای تنظیمی گرم شوند.

در صورت معیوب بودن سنسور شوفاژ چه اتفاقی می‌افتد؟

در این صورت یکی از ۴ حالت زیر اتفاق می‌افتد:

  1. مدار دو سیم متصل به سنسور شوفاژ باز شده و پکیج دیواری ارور خرابی سنسور شوفاژ اعلام می‌کند.
  2. مدار دو سیم متصل به سنسور شوفاژ بسته شده و پکیج دیواری ارور خرابی سنسور شوفاژ اعلام می‌کند.
  3. سنسور شوفاژ دمای غلط و بالاتری را به برد گزارش داده و پکیج خطا نمی دهد. با وجود سرد بودن مدار رفت رادیاتورها، پکیج دیواری هم چنان خاموش بوده و روشن نمی‌شود. دمای تنظیمی هم با دمای اعلام شده یکسان نیست.
  4. سنسور شوفاژ دمای غلط و پایین تری را به برد گزارش داده و پکیج خطا نمی دهد. با وجود گرم بودن مدار رفت رادیاتورها، پکیج دیواری هم چنان روشن  بوده و خاموش نمی‌شود. دمای تنظیمی هم با دمای اعلام شده یکسان نیست.
  • توجه: در مسیر شوفاژ پکیج دیواری، دو سنسور وجود دارد. یکی در مدار رفت و دیگری مدار برگشت شوفاژ که میزان شعله شوفاژ با اختلاف دمای این دو سنسور تنظیم می‌شود. محل نصب سنسور شوفاژ بعد از مبدل اصلی و در مسی مدار آب شوفاژ قرار دارد. لازم به ذکر است سنسور شوفاژ دارای دو مدل جداری و غوطه ور در آب است.

روش تست سنسور شوفاژ

در بخش تست و عیب یابی قطعات پکیج، کیفیت عملکرد این قطعه با اهم متر سنجیده می‌شود. به این شکل که دو سر آن در دمای ۲۲ درجه اتاق اندازه گیری می‌شود. برای این کار بهتر است از قطعه جایگزین استفاده شود.

عملکرد داخلی سنسور آب گرم مصرفی

 این سیستم از یک مقاوت معکوس تشکیل شده که دمای اتاق(۲۲ درجه) و مقاومت ۴ اهم دارد و با گرم شدن، مقاومت آن کاهش می‌یابد. در تست و عیب یابی قطعات پکیج این بخش نیز مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

در صورت معیوب بودن سنسور آب گرم مصرفی، چه اتفاقی می‌افتد؟

در این صورت یکی از ۴ مورد زیر پیش می‌آید:

  1. مدار دو سیم متصل به سنسور آب گرم بسته شده و سیستم سیستم ارور خرابی سنسور آب گرم می‌دهد.
  2. مدار دو سیم متصل به سنسور آب گرم باز شده و سیستم سیستم خطای خرابی سنسور آب گرم می‌دهد.
  3. سنسور آب گرم دمای بیشتر از حد واقعی به برد گزارش داده و خطا نمی‌دهد. اما در عین حال پکیج خاموش مانده  و روشن نمی‌شود. اما دمای اعلام شده با دمای واقعی هم خوانی ندارد.
  4. سنسور دمای غلط و پایین تری را به برد اعلام می‌کند. در این حالت، با وجود گرم بودن آب مصرفی پکیج هم‌چنان با شعله بالا روشن مانده و دمای تنظیم شده با عددی که برای آن نمایش داده می‌شود یکسان نیست.

پس از تست و ایراد یابی  قطعات چه مراحلی اجرا می‌شود؟

پس از تست و عیب یابی قطعات پکیج، نوبت به رفع مشکلات این سیستم می‌رسد. البته انجام مرحله تست و عیب یابی قطعات، لزوما به معنای خرابی دستگاه یا نیاز به تعمیر و تعویض قطعات نیست. بلکه انجام این تست ها به افزایش طول عمر و کارکرد بهینه این ملزومات کمک می‌کند. همانطور که انجام سرویس دوره ای در بهبود عملکرد دستگاه موثر بوده و از گسترش خرابی یا ایجاد آسیب‌های جدی به سیستم پکیج دیواری پیشگیری می‌کند.

مراحل پس از تست و عیب یابی قطعات پکیج بیشتر به تنظیم دستگاه و هماهنگ کردن آن با شرایط موجود مربوط می‌شود. در صورت وجود اشکالات قابل جبران، قطعات مربوطه تعمیر، شستشو یا رسوب زدایی شده و مجددا راه اندازی می شوند. اما در صورتی که خرابی آنها بیش از حد باشد نسبت به تعویض قطعه اقدام می‌شود.

5/5 (1 امتیاز)
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.